3 juli 2025

Compensatie dringend nodig na gebroken beloftes

De gevolgen daarvan voelen vele Nederlanders nu in hun portemonnee.De compensatie na het breken van de belofte van huurbevriezing is op dit moment nog onzeker en onderwerp van politiek debat. Er zijn echter wel concrete voorstellen gedaan en moties ingediend die tot compensatie moeten leiden: Er was oorspronkelijk een belofte van een tweejarige huurbevriezing en een eenmalige 'boodschappenbonus'. In werkelijkheid krijgen sociale huurders een huurverhoging tot 5%.

Voorstellen voor compensatie

Er liggen momenteel verschillende moties in de Tweede Kamer om de schade voor huurders te beperken:

  •  Verhoging van de huurtoeslag, zodat de huurstijging voor circa 1,5 miljoen huishoudens deels of geheel gecompenseerd wordt. 
  • Terugdraaien van eerdere bezuinigingen op de huurtoeslag, voorgesteld door SP en GroenLinks-PvdA.
  • Huurprijsbescherming behouden, zodat sociale huurders niet met extra hoge huren worden geconfronteerd.
  • Compenseren voor het afschaffen van de salderingsregeling, wat ook impact heeft op woonlasten.
  • Een motie die de minister oproept om met de Woonbond bindende afspraken te maken over koopkrachtverbetering voor huurders.

Reactie van de Woonbond

De Woonbond noemt het onacceptabel dat er nu mogelijk zelfs bezuinigd wordt op de huurtoeslag, terwijl eerder een bonus was beloofd. Zij wijzen erop dat het kabinet zichzelf een financieel voordeel heeft gegeven door de huurbevriezing te schrappen (besparing op huurtoeslaguitgaven), maar dat dit ten koste gaat van de huurders.

Stand van zaken

  •  Besluitvorming is nog gaande. De Tweede Kamer stemt binnenkort over de ingediende moties.
  • Concrete compensatie is nog niet toegezegd, maar politieke druk, onder meer van de Woonbond en linkse partijen, neemt toe.

De komende stemmingen zullen uitwijzen of huurders daadwerkelijk gecompenseerd worden.

Samenvatting van de laatste stemmingen

Op 26 juni kwam via de Woonbond het volgende bericht binnen: Naar aanleiding van het schrappen van de huurbevriezing in de voorjaarsnota heeft de Tweede Kamer uit de diverse moties de volgende twee moties aangenomen die de positie van huurders moeten verbeteren. De eerste motie, van GroenLinks-PvdA en SP, vraagt om structurele compensatie voor gestegen woonlasten, in overleg met de Woonbond. De tweede motie, van DENK, vraagt om maatregelen ter verbetering van de koopkracht van huurders met lage en middeninkomens. Minister Keijzer moet op Prinsjesdag concrete voorstellen presenteren.

Conclusie

De Tweede Kamer legt druk op minister Keijzer om huurders te compenseren voor de gestegen woonlasten. Zowel de Woonbond als de Kamer verwachten dat zij met serieuze, structurele oplossingen komt, waarmee zij het vertrouwen van huurders kan herstellen.