Donderdag 13 februari jl. vond onze jaarlijkse huurdersbijeenkomst plaats. Onder het genot van een hapje en een drankje komen de HOHW, Haag Wonen en huurders van de bewonerscommissies samen om terug te blikken op het voorbije jaar, vooruit te blikken op het komende jaar en van gedachten te wisselen over alles wat de huurder bezighoudt op het gebied van wonen. Namens het bestuur van de HOHW sprak Inge van den Beld. De inhoud van deze toespraak kunt u hieronder nog eens teruglezen.
Goedemiddag, een hartelijk welkom aan de leden van de bewonerscommissies, medewerkers van HW, leden van de raad van toezicht en andere belangstellenden.
Vanmiddag kan de voorzitter van de HOHW, Hans van Rossen, helaas niet aanwezig zijn en daarom vervang ik hem en mijn naam is Inge van den Beld en ik ben de vice-voorzitter.
Zo dadelijk, na mijn intro, neemt Marc van Ewijk, de directeur Wonen bij Haag Wonen het woord. Daarna kunnen we allen onder het genot van een hapje en een drankje onze ervaringen uitwisselen over diverse onderwerpen en kunt u met vragen en opmerkingen terecht bij onze bestuursleden en de medewerkers van HW.
Om te beginnen met de intro: Wíe leggen er nu wélke beslissingen vast die voor ons als huurders gevolgen hebben, zowel positief als negatief? En wat is de rol hierin van de huurdersorganisatie?
Allereerst is er de raamovereenkomst. Dit is een overeenkomst voor de komende 5 jaar die de grote lijnen en randvoorwaarden vastlegt voor de samenwerking tussen de overheid, woningcorporaties, Aedes en de VNG, maar ook de provincies en andere de huurdersorganisaties praten hierin mee, een en ander . afhankelijk van de specifieke situaties.
Deze overeenkomst moet goed aansluiten bij de belangen van de huurders en er moet een goede balans worden gevonden tussen de verantwoordelijkheden van de corporatie en de rechten van de huurders. Daarom zijn we nu over de raamovereenkomst die voor 2026-2030 wordt opgesteld volop in gesprek en we doen ons best zaken voor huurders te bereiken en dit doen we ook zeker samen met de andere Huurdersorganisaties.
Een tweede belangrijke overeenkomst zijn de prestatieafspraken. Dit zijn jaarlijkse afspraken die meer concreet zijn en de korte termijn voor ogen hebben. Ze worden vaak op lokaal niveau gemaakt tussen gemeenten en woningcorporaties, waarbij de huurdersorganisaties ook betrokken zijn.
Een belangrijk punt dat door het Rijk wordt bepaald, is de huurverhoging. Het Rijk bepaalt ieder jaar met hoeveel procent de huur mag worden verhoogd.
De corporaties kunnen daaronder gaan zitten, hetgeen voor de huurders prettig is, maar met hoeveel procent, dat is bespreekbaar, zou je dan denken. Bij de HOHW ontstond echter het idee tijdens overleggen met Haag Wonen dat alle afspraken over de huurverhoging in ieder geval regionaal al vastlagen voordat er met ons over gesproken ging worden. Er zat helaas geen beweging in. Ook voor 2025 lijkt een en ander alweer vast te liggen.
De prestatieafspraken voor 2024 hebben we trouwens wél getekend, maar die van 2025 niet. Een belangrijke reden hiervoor is het feit dat we de gelijkwaardigheid misten in de tripartiete afspraken tussen de gemeente, de corporatie en de huurdersorganisatie. Bij sommige overleggen werd duidelijk dat de afspraken al voor een groot deel vastlagen, zodat de HOHW nog weinig in te brengen had.
De huurdersorganisatie wilde vooral heldere afspraken over beperking van de huurverhoging en het niet overstappen op stadsverwarming als dat meer gaat kosten dan de reguliere verwarming. Beide punten zijn moeilijk te bereiken, maar we brengen dit huurdersbelang stevig over en we blijven erop terugkomen. Het niet willen ondertekenen door ons van de prestatieafspraken is hoofdzakelijk een signaal richting de lokale overheid en is niet direct gericht tegen de corporatie.
Wat deed de HOHW nog meer? Er was regelmatig overleg met Haag Wonen en met meerdere bewonerscommissies, waar vragen speelden bij sloop, nieuwbouw en renovatie (zoals bij het Weigeliaplein). Ook andere problemen zoals kapotte liften, vocht- en schimmelproblematiek en de blokverwarming met de daaraan gekoppelde Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingsregeling, riepen vragen op, ook door gebrek aan communicatie van Haag Wonen met de bewonerscommissies.
Deze pittige problemen zijn niet altijd makkelijk op te lossen, maar we hebben wel steeds onze stem te laten horen en we hebben getracht om samen met huurders en Haag Wonen tot een oplossing te komen.
Als een-na-laatste punt, dat steeds de nodige aandacht had en heeft, is het onderwerp communicatie.
Er speelt een aantal regelmatig terugkerende problemen op diverse gebieden, waar de gemeenschappelijke deler de communicatie is, vooral bij reparatieverzoeken en onderhoudswerkzaamheden aan een complex. Huurders voelen zich niet gehoord of het eerste gesprek loopt voldoende, maar er wordt verder geen gevolg gegeven aan het oplossen van de klacht en na een reparatie wordt er niet of niet voldoende geïnformeerd bij de huurder of alles naar wens is verlopen. We merken in contact met Haan Wonen dat de corporatie zich daar ook bewust van is en men is bezig dor middel van een nieuw systeem de zaken aan te pakken zodat de huurders zich gehoord en gezien voelen. We blijven de ontwikkeling volgen.
De communicatie is ook voor ons als HOHW belangrijk en we zijn daarom goed telefonisch en per mail bereikbaar, maar ook hebben we de website vernieuwd en verbeterd. Nog niet helemaal klaar, er wordt nog aan gewerkt, maar hij ziet er kleurig en uitnodigend uit. Wij zien de site als een centraal informatiepunt waar huurders op de hoogte kunnen blijven van de laatste ontwikkelingen en activiteiten. Bovendien kan de website bijdragen aan een grotere zichtbaarheid en betrokkenheid van huurders, waardoor de organisatie sterker en effectiever kan opereren.
Wat voor dit moment essentieel is, zeker ook om de slagvaardigheid van de HOHW te verzekeren, is om nieuwe bestuursleden te vinden. In 2024 werd ons duidelijk dat een huurdersorganisatie runnen met 4 bestuursleden bijna onmogelijk is en dan hebben wij nog de geweldige ondersteuning van onze betaalde krachten Miriam Mulder en Wimar Hebels. Dat is heel fijn, maar we hebben daarnaast echt minimaal 9 vrijwilligers nodig om als bestuursleden al het werk aan te kunnen.
Dus, meld u aan via de website, of via onze aankomende nieuwsbrief, waarin we weer een oproep zullen doen voor nieuwe bestuursleden. We voegen een duidelijke beschrijving bij van het profiel van een bestuurslid, zodat iedereen die geïnteresseerd is, weet wat de verwachtingen zijn en welke bijdragen zij kunnen leveren aan onze organisatie. We hopen op deze manier nieuwe mensen te kunnen verwelkomen en het bestuur verder te kunnen versterken.
Rest mij iedereen te danken voor zijn aandacht en inzet en dan geef ik nu het woord aan Marc van Eeuwijk