Energietoeslag voor lage inkomens verhoogd naar €800

De overheid heeft de energietoeslag voor mensen met een laag inkomen verhoogd naar €800. Eerder beloofde de overheid €200 om mensen te helpen die in grote problemen zijn gekomen door de explosief gestegen energieprijzen.

De energiearmoede was vorig jaar al hoog. Meer dan een half miljoen huishoudens hebben zo’n hoge energierekening, dat hun inkomen te laag is om de rekening te betalen. Meestal nemen zij extreme maatregelen om betaalproblemen te voorkomen, zoals de verwarming niet aanzetten, geen warm water gebruiken en niet koken. Door de hoge energieprijzen zijn de problemen nog groter geworden en nog meer mensen in deze situatie terecht gekomen.

Vraag energietoeslag aan

De gemeenten regelen de verdeling van de energietoeslag. Mensen die bijstand ontvangen, krijgen dit bedrag automatisch. Anderen moeten de toeslag zelf aanvragen bij hun gemeente, zoals gepensioneerden met alleen AOW en zelfstandigen met een laag inkomen. Wil je weten of je in aanmerking komt voor de energietoeslag en hoe je die kunt ontvangen, lees dan de huurdersvraag op de site van de Woonbond: Kom ik in aanmerking voor de energietoeslag?

Energiealarm: melding doen

De Woonbond krijgt honderden schrijnende verhalen binnen van huurders die in de knel zitten door de hoge energieprijzen. Huurders zitten in de kou of betalen een groot deel van hun inkomen aan de huur en energielasten. Dit blijkt uit meldingen die de Woonbond ontvangt op hun ‘Meldpunt Energiealarm’.
Wil jij een melding doen, dan kan dat nog tot het einde van het stookseizoen.

Energie besparen en energierekening 

Meer informatie over de energierekening en tips om energie te besparen vind je op de site van de Woonbond in het webdossier ‘Haal energie uit je rekening’.